donderdag 16 juli 2015

Waarom iedereen op Facebook een leuker leven heeft dan jij....

Dit artikel vond ik zo straks en ik moest deze echt even delen, het is echt de moeite waard om dit te lezen. Ik heb in de tijden dat het moeilijk ging ook veel gedeeld, mijn verdriet, mijn angsten en de onzekerheid. Juist omdat het leven en het krijgen van kinderen niet altijd over rozen gaat maar ook omdat de steun en de bemoedigende woorden fijn waren. Toch deel je nooit alles, je relatie wat niet lekker loopt, wanneer het financieel wat minder gaat, andere problemen, het zijn dingen die je voor jezelf houdt. Dit artikel is precies zoals het is, heel verhelderend en vast soms ook behoorlijk confronterend maar uiteindelijk is er een goede les uit te halen! Het gras is gewoon echt niet groener bij de buren.....




Wij zijn als mensen geneigd om onszelf positiever te presenteren dan de realiteit. We geven dus de voorkeur aan het tonen van een positief beeld in plaats van een waarheidsgetrouw beeld. Dit doen we omdat het effect hiervan belangrijk voor ons is. Positieve zelf presentatie resulteert namelijk in goedkeuring, vriendschap, hulp of macht.

Sociale vergelijking is het proces waarbij wij ons vergelijken met anderen om zo onzekerheid op een aantal gebieden te verminderen. Jezelf vergelijken met personen die het slechter hebben. Op deze manier bouwen we een positiever zelfbeeld.

Sociale vergelijking kan ook vervelende gevolgen hebben, we kunnen er  depressief van raken. Jouw leven is een grote mislukking terwijl bij je Facebookvrienden alles perfect gaat.Dit is een triest gegeven!

We vergelijken namelijk ons daadwerkelijke leven met het leven van anderen zoals dat door hen op een positieve manier weergegeven wordt. Is dat een eerlijke vergelijking? We weten immers niet wat er ‘echt’ speelt in het leven van die anderen.

Facebook was nooit zo groot geworden als het niet had voorzien in een vorm van psychologisch voordeel of plezier. We voelen ons gelukkiger als we veel vrienden en interactie met vrienden hebben maar deze vrienden vormen tegelijkertijd ook het gevaar van sociale vergelijking waardoor we ons weer minder gelukkig en onzekerder gaan voelen.

Facebook wil één grote happy-show zijn. De gebruikers zouden over het algemeen een goed gevoel aan hun ervaring over moeten houden, zich richten op de leuke dingen. Maar als je leven even niet zo leuk is, kan het feit dat alle anderen dit gewoon blijven doen, juist averechts werken.

Ook als je leven al wel leuk is, lijkt het alsof alle anderen alleen maar mooier zijn, lekkerder en gezelliger uit eten gaan, de gekste feesten bezoeken, de meest waanzinnige vakanties meemaken, altijd tijd hebben om spelletjes te doen en leukere websites te lezen. Is dat nu echt zo? NEE, natuurlijk niet! Die anderen zijn mensen zoals jij en ik, maar worden – gestuurd door die ‘self-presentation bias’ – in de Facebook Like-cultuur meegezogen. Dit zorgt ervoor dat ze zich enkel richten op het delen van ‘leuke’ dingen. De minder leuke zaken in hun leven houden ze voor zichzelf of delen ze met een beperkte sociale kring aan intimi.

Als we nou eens met z’n allen wat eerlijker zijn op Facebook. Een soort sociale norm laten ontstaan die ervoor zorgt dat we ook ons verdriet, ongenoegen of onze fouten kunnen delen met al die vrienden.

Dit is een optimistische gedachte over hoe we als mens met Facebook om zouden kunnen gaan. De waarheid is echter dat dit gedrag niet makkelijk te veranderen is.
De oplossing ligt in onze eigen grijze massa. We moeten ons beter realiseren dat de vergelijking die we maken niet klopt. Appels met peren. We vergelijken iets wat wij ervaren vanuit ons eigen leven met iets dat anderen ons op een bepaalde manier willen laten zien op hun Facebook timeline.

Bron: http://www.marketingfacts.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten